Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Champions Leauge för damer


Damfotboll

Fotbollen är en väldigt mansdominerad sport, även fast damerna har börjat ta mer och mer plats senaste tiden. Ett tydligt exempel på att det är långt kvar innan det är jämställt mellan herr- och damfotboll är att de skickligaste herrfotbollsspelarna i världen tjänar runt 40 miljoner euro per år. De främsta damfotbollsspelarna tjänar mindre än en tiondel. Bara de främsta tjejerna i svenska damlandslaget kan livnära sig på sin fotboll, då de flesta svenska damspelarna måste ha ett annat jobb vid sidan om sin fotboll för att få vardagens utgifter att gå runt. Även fast de har ett extra jobb så tränar de lika mycket som herrar gör, men på grund av att damfotbollen inte är lika populär bland åskådare får damfotbollsspelare inte lika många sponsorer och sponsorpengar samt inte lika välbetalda kontrakt eftersom klubbarna inte får in så mycket pengar. Detta är så fruktansvärt orättvist. De finns de som hävdar att damfotboll inte är lika rolig att kolla på då de inte är lika snabba och starka som män, men det är oftast mer spel hos damer än hos killar då killar har en tendens att filma mer. 

Champions League för damer

I dessa mörka tider för världens damfotboll kom en vändning. År 2001 gick UEFA ut med att det kommer en Women’s Champions Leauge. Detta är precis som vanliga Champions Leauge för herrar, att de är klubblag från hela världen som får spela och kvala in i turneringen. Till en början hette det UEFA Women’s Cup och då var det endast klubblag från Europa som fick delta, men inför säsongen 2009/2010 så ändrade de namnet till UEFA Women’s Champions Leauge. Senaste året var det Lyon som tog hem titeln, och inför Champions Leauge 2020/2021 står det nu klart att finalen ska spelas på Gamla Ullevi i Göteborg. Dock säger det en hel del om att Champions Leauge för damer inte alls är i närheten av Champions Leauge för män, då damernas final spelas på en arena som tar 15 000 åskådare medan män spelar på en Wanda Metropolitano som tar 68 000 åskådare. 

Hur upplägget och formatet är i Women’s Champions Leaugehar modifierats genom åren, men så som det ser ut nu består det av kvalspel och slutspel. I kvalspelet får de lägst rankade ländernas ligamästare delta samt några av de lite högre rankade ländernas ligatvåor. Med andra ord behöver inte det högst rankade länders ligamästare delta i kvalet utan de går direkt till slutspelet när de vinner sin liga i hemlandet. I kvalet delas klubbarna in i två grupper där alla lagen i gruppen får möta varandra en gång. Matcherna i kvalet spelas tätt inpå varandra på en av klubbarnas hemmaarenor. De två lag som blir gruppetta i vardera grupp går såklart vidare till slutspelet. Dessutom går två grupptvåor också vidare, så alltså ettan och tvåan i vardera grupp får spela slutspel. Sedan varierar motståndet i slutspelet beroende på vart man placerade sig, då ettorna får möta ett lägre rankat lag medan tvåorna får möta ett högre rankat lag. Slutspelet inleds sedan med sextondelsfinalen. I alla matcher i slutspelet förutom finalen så spelas matcherna på något av lagens hemmaplan. Egentligen ska det vara så att finalen ska spelas i samma stad som herrarnas final spelas, samt att den ska vara två dagar innan. Det bestämdes för att man skulle arbeta för att damfotbollen skulle bli allt mer som herrfotbollen. Dock har detta inte följts på ett tag och gör inte det kommande år heller. 

Betting på Women’s Champions Leaugeär inte alls lika vanlig det är för herrarnas Champions League. Det beror främst på att åskådarantalet och intresset för damfotboll inte är lika stort vilket då leder till att de inte finns lika stora pengar att vinna i damfotbollen jämfört med herrfotbollen när det just gäller betting (källa). Det finns generellt inte lika mycket pengar i damfotbollen jämfört med herrfotbollen. 

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *