Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Vilka svenska spelare har spelat i Champions League?


I UEFA Champions League är det först och främst spanska klubbar som har varit mest framgångsrika genom åren. Detta land har i sitt bagage totalt 18 finalvinster och 11 finalförluster i Europa Cupen och Champions League. Den mest framgångsrika klubben i turneringen med totalt 13 finalvinster och 3 finalförluster är Real Madrid, som även är regerande mästare. Det är även Real Madrid som har tagit flest titlar någonsin.

Svenska lag har tyvärr inte haft samma framgång i ligan. Endast en gång (1978/79) lyckades Malmö FF ta sig till en final där de förlorade mot Nottingham Forest med 0–1. Detta betyder dock inte att det inte har funnits gott om svenskar med i Champions League-finaler. Senaste gången där var en svensk spelare med och vann Champions League var år 2006 då Henrik Larsson spelade för FC Barcelona.

Svenska spelare i Champions League-finaler

Den första svenska spelare som någonsin varit i en Champions League final var Kurt Hamrin som år 1969 var med och vann med AC Milan. Året därefter 1970 var det Ove Kindvall som spelade för holländska Feyenoord som deltog i finalen. Inte nog med det, Ove var dessutom den spelare som gjorde det avgörande målet efter en rysare till förlängning. Matchen slutade 2–1 mot Celtic.

70-talet var ett bra årtionde för svenskar i Champions League. Bland annat var Conny Torstensson med och vann år 1974 och 1975 med sitt dåvarande lag Bayern München. År 1975 hjälpte även svensken Björn Andersson Bayern München att vinna. Det dröjde sedan till 1999 innan en svensk spelare upplevde en final igen. Denna gång var det Jesper Blomqvist med Manchester United. Tre år senare vann Patrik Andersson med Bayern München.

Övriga svenskar i Champions League

Den första svenska spelaren som någonsin spelade i dåvarande Europacup och nuvarande Champions League var Nils Leidholm som spelade för AC Milan. Den enda och första gången som där var två svenskar med i båda finallagen var år 1969. Spelarna var Kurt Hamrin för Milan och Inge Danielsson för Ajax. Detta har aldrig hänt igen. År 1975 dök det också upp två svenskar i finalen, båda spelade för Bayern München.

På listan över svenskar som har varit med och spelat i Champions League hittar vi stora namn som exempelvis Zlatan Ibrahimovic, som även finns med på topp 10 listan över vilken spelare som lagt flest mål i turneringen. Ibrahimovic delar på tionde platsen med argentinska spelaren Alfredo Di Stefano med 49 mål. Zlatan har deltagit i Champions League med 6 olika lag från 2002 – 2018.

Säsongerna 2017/18 och 2018/19

Upplagan av Champions League säsong 2018/19 är en väldigt svenskfattig turnering där vi enbart hittar Viktor Nilsson Lindelöf som för nuvarande spelar i Manchester United. I föregående säsong kunde vi hitta både Zlatan och Viktor i Manchester United. Vi hittade även spelare som Alexander Fransson för Basel och Pontus Wernbloom för CSKA Moskva, och det var endast de svenska spelarna i grupp A.

I nästkommande grupper fanns Isak Kiese Thelin och Mikael Lustig för Anderlechte respektive Celtic. Vi hittade även svensken Sam Larsson för Feyenoord och Emil Forsberg för Leipzig. Sist men inte minst spelade även Alexander Isak för Borussia Dortmund. Det är spelare som vi tyvärr inte ser spelandes i Champions League säsong 2018/19. Visserligen är det inte en stor lista med spelare, men definitivt större än andelen svenska spelare i nuvarande säsong.

Svenska lag i Champions League

Sedan Champions League blev den turnering den är idag är det endast tre svenska lag som har lyckats ta sig till gruppspelen. Dessa är IFK Göteborg som på 1990-talet lyckas ta sig vidare ifrån kval till gruppspel fyra gånger. 1999/2001 tog sig även AIK ifrån kval till gruppspel. Ett annat svenskt lag som har lyckats ta sig till gruppspel i Champions League var Helsingborg, och även Malmö FF.

Malmö FF

Det enda svenska laget som någonsin har lyckats lukta på vinst inom Champions League var Malmö FF i Europacupen 1978/79. I den stora finalen möte Malmö FF Nottingham Forest den 30 maj 1979. Den neutrala mötesplatsen blev Olympiastadion i München 1979. Ställningen blev 1–0 och Malmö FF förlorade surt. Inget annat svenskt lag har på nästan 40 år lyckats att ta sig till final eller vunnit Champions League.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *