Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Vilka svenska lag har spelat i Champions League?


Att spela i Champions League är en dröm för de allra flesta klubblagen i Europa. Att gå så långt som möjligt och att till och med vinna är förstås den högsta drömmen. För svenska fotbollslag är det tyvärr ofta långt borta, men i den här artikeln ska vi gå igenom hur det har gått för några av de bästa svenska fotbollslagen i Champions League. Det finns mer än ett svensk lag som har varit med i tävlingen, även om de vanligtvis inte har kommit så långt. Det är inte heller särskilt enkelt för ett svenskt lag att kvala in till turneringen, så bara att komma med i gruppspelet är en bedrift för ett svenskt lag.

För att ett svenskt lag ska kunna delta i Champions League krävs det först och främst att de vunnit Allsvenskan föregående år, annars får de inte ens vara med i kvalet. Efter det måste de också ställas mot ett annat lag i utslagningsmatcher, vilket gör det ännu svårare för dem att bara lyckas komma till gruppspelet. I gruppspelet ställs de oftast mot stora lag med spelare i världsklass så det är sannerligen ingen lätt turnering för ett svenskt lag att delta i. En enda gång har ett svenskt lag tagit sig till final i Champions League och det var säsongen 1978/1979, då tävlingen fortfarande kallades Europacupen.

Malmö FF

Malmö FF får sägas vara det svenska lag som har klarat sig bäst i Champions League, de är nämligen det enda svenska laget som har lyckats ta sig till final! Det var 1978/79 som de lyckades ta sig hela vägen, men det höll tyvärr inte helt i finalen då de förlorade med 0–1 mot det engelska laget Nottingham Forest i München. Malmö FF har flera år efter det varit med i kvalomgångarna, och även några få år tagit sig vidare från kvalet till gruppspelet. Några större framgångar därifrån har tyvärr uteblivit, och senast år 2015/2016 tog de sig till gruppspelet där de kom sist i sin grupp.

Helsingborgs IF

Ett annat svenskt lag som lyckats med att ta sig till gruppspelet i Champions League är också ett skånskt lag; Helsingborgs IF. Där har spelare som bland annat Henrik Larsson fostrats. När de vann SM-guldet 1999 fick de en plats i kvalet till Champions League och i kvalmatcherna ställdes de mot Italiens Inter. Förhoppningarna att Helsingborg skulle lyckas kvala in till gruppspelet var inte höga, men det skånska laget lyckades faktiskt slå ut Inter i kvalomgången. När de sedan kom till gruppspelet i turneringen fick de möta Bayern München, Rosenborg BK och Paris Saint-Germain FC (PSG) vilket blev tufft och de hamnade sist i sin grupp.

IFK Göteborg

Även IFK Göteborg har lyckats kvala in till gruppspelet i Champions League mer än en gång, första gången redan år 1958/1959. I modern tid, sedan tävlingen bytte namn till Champions League, har IFK Göteborg tagit sig till gruppspelet inte mindre än fyra gånger. Säsongen 1994/1995 tog de sig till kvartsfinal där de förlorade mot det tyska laget Bayern München. På denna tiden bestod Göteborgslaget av flera landslagsspelare, till exempel Thomas Ravelli och Teddy Lučić. De var också med och tog brons i VM-1994 och laget var helt klart starkt den säsongen. Senast IFK Göteborg tog sig till gruppspelet i Champions League var säsongen 1998/1999 och sedan dess har de alltså inte deltagit i tävlingen.

AIK

AIK är det sista av de svenska lagen som tagit sig till gruppspel i Champions League och det gjorde de säsongen 1999/2000. I kvalomgången slog de ut AEK Athen och tog sig därmed till gruppspel. De hamnade i en tuff grupp och fick möta AC Fiorentina från Italien, spanska storlaget FC Barcelona och Arsenal från England, vilket blev för tufft för det svenska laget. De förlorade alla sina matcher, förutom hemma mot AC Fiorentina där det blev 0–0. Det är dock ändå stort för ett svenskt lag att lyckas ta sig till gruppspelet i Champions League och vi kan vara stolta över alla de fyra svenska lagen som lyckats med detta.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *