Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Vilka lag har flest Champions Leagues titlar?


Champions League är den största turneringen i världen som ett klubblag i fotboll kan delta i. Turneringen anordnas av UEFA, Europeiska Fotbollskonfederationen, och den spelades för första gången år 1955. Turneringen har tidigare haft namnet Europacupen men sedan år 1992 ändrades det officiella namnet till UEFA Champions League. Denna stora årliga fotbollshändelse lockar storpublik till varje match och den kännetecknas starkt av ett intro som spelas inför, mellan och efter varje match som spelas. Vilka lag har vi sett vinna prestigefyllda turnering, vilka har vunnit flest gånger? Vi kommer i denna artikel redogöra för dig vilka klubblag som har haft de största framgångarna genom åren.

När vi tittar generellt på resultaten i Champions League är de spanska klubbarna överrepresenterade när det kommer till goda resultat. Klubblag som kommer från Spanien har vunnit Champions League, som förkortas CL, totalt 18 gånger. Utöver dessa 18 vinster har de spanska klubbarna också 11 andraplatser. I hälarna på spanjorerna hittar vi en delad andraplats om vi kikar på segrar i CL. Italienska klubblag har tillsammans vunnit 12 gånger och engelska klubblag ligger på samma antal. Italienska lagen har dock ett försprång på de engelska lagen i antal andra platser, 16 italienska silvermedaljer mot Englands 8. Det klubblag som har lyckats allra bäst i CL är spanska Real Madrid.

Real Madrid

Real Madrid som har varit i toppen av spansk klubblagsfotboll under en lång period har lyckats ta sig till finalen i Champions League 16 gånger, väl i finalen är statistiken väldigt bra. Av 16 finaler har du kunnat se dem vinna pokalen otroliga 13 gånger! Detta innebär att de endast förlorat tre finaler, den senaste förlusten kom år 1981. Real Madrid vann den senaste upplagan av turneringen och blev då första klubb att inneha 13 segrar. I och med denna vinst skrev de också in sig i historieböckerna, detta för att vinsten innebar att de som första klubblag lyckats segra tre år i rad i Champions League.

Milan

Det italienska klubblaget Milan innehar i dagsläget andraplatsen på listan över antal segrar i CL. Milan med sin karaktäristiska röda färg har sju vinster och tre förluster på sin meritlista. De senare åren har Milan haft det tufft i slutspelet och senaste gången vi kunde se dem spela en final var säsongen 2006/2007, då gick de segrande ur en rafflande match mot Liverpool. Senast de vann CL var säsongen 2002/2003 och i denna match fick de möta ett annat italienskt klubblag, nämligen Juventus. Detta stormöte mellan de italienska giganterna var den första finalen som spelades med enbart klubblag från Italien. Milan gick vinnande ur matchen efter straffläggning.

Bayern München

Tyskland är också representerade i vinnarligan i Champions League genom Bayern München. Bayern München ligger på en tredje plats med fem vinster och lika många andraplatser. Detta tyska storlag hade flera framgångar på tidigt 2010-tal men sedan har det varit tyngre. Sist de spelade en final var säsongen 2012/2013 då de gick segrande ur turneringen. I denna match mötte Bayern München ett annat klubblag från Italien vid namn Juventus, resultatet efter full tid blev 0–0, men Bayern München segrade efter straffläggning. Det här var också den första matchen där båda två klubblagen i finalen med härkomst från Italien spelade mot varandra i en final i Champions League.

Plats nummer fyra och fem

Tätt efter Bayern München hittar vi två lag som har exakt samma meriter i Champions League sammanhang, och det är Liverpool och Barcelona. De båda lagen har lika många segrar som Bayern München men hamnar efter i toppen på grund av att de har färre andra platser, nämligen tre vardera. På plats nummer sex hittar vi holländska Ajax och tätt där efter skuggar Manchester United och Inter. Vad gäller svenska framgångar i Champions League sammanhang är det lite magert, den enda finalen vi sett ett svenskt lag spela i var säsongen 1978/1979 då Malmö FF förlorade mot Nottingham Forest med ynka 1 mål mot 0.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *