Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Vilka lag får spela i Champions Leauge?


Champions League är det största fotbollsturnering som finns i Europa för klubblag. Turneringen anordnas varje år av Uefa, Union of European Football Association. Den första säsongen som någonsin spelats inom Champions League var 1955/56. Men då under namnet “Europacupen för mästarlag”. Den har även gått under namn som Europacupen och Mästarcupen. Det var säsongen 1992/93 som namnet blev UEFA Champions League som används än idag.

I turneringen är alla UEFA-länder med och tävlar förutom Lichtenstein som inte har något inhemskt fotbollslag. Det betyder att där är nästan 80 klubbar som är med och tävlar om både trofén och prispengarna. Blir du en finalist skulle du sammanlagt vinna ett pris på mellan 500 och 900 miljoner kronor. En summa som räcker till både rejäla spelarköp och läckra träningsläger.

Format

Idag består turneringens format av gruppspel och slutspel. Men innan ett lag kan ta sig till gruppspel måste man ta sig igenom kvalomgångar. Dessa kval består av fem rundor, alltså preliminära, första, andra, tredje, och slutspel. I andra, tredje och i slutspelet delas lagen upp i två grupper. Den ena gruppen innehåller lag som vann i sina nationella ligor och lag som inte vann i de nationella ligorna.

I varje kvalrunda placeras lagen baserat på deras ranking i föregående säsongs inhemska liga och deras rank inom UEFA. Alla kvalrundor spelas med ett tvåbent “knockout” system. Alltså spelas både en hemmamatch och bortamatch. Det lag som har gjort bäst ifrån sig och gjort flest mål i båda matcherna kombinerat är det lag som går vidare. Formatet med gruppspel infördes redan under säsongen 1991/92.

Kvalificering och gruppspel

Innan huvudturneringen kommer spelas det ett kvalspel. Detta kval består av fyra omgångar och matcherna spelas enligt ett cupsystem. Vinnaren går vidare till nästa omgång. De lag som förlorar i de två nästkommande rundorna är ute ur turneringen medan de vinnande går vidare. I tredje rundan går förlorande lag in i den fjärde kvalificeringsomgången i UEFA Europa League. Förlorare i fjärde kvalificeringsrundan blir direktkvalificerade för gruppspel i Europa League

När kvalen är färdigspelade fortsätter turneringen med gruppspel. Denna delen av turneringen har 32 lag som blir indelade i åtta grupper med fyra lag i varje. Lagen möts sedan i både en hemma- och bortamatch. Åtta gruppvinnare och alla grupptvåor går vidare till åttondelsfinaler. Grupptrean blir utslagen ur turneringen men går direkt till första utslagningsrundan i Europa League. Gruppfyran är dock färdig spelade för säsongen i europeiska cuper

Åttondels- och kvartsfinal

Hit kommer 8 gruppettor och 8 grupptvåor. Dessa 16 lag blir lottade mot varandra. Lottningen har följande principer. Lag ifrån samma land får inte lov att möta varandra. Gruppvinnare lottas om vilken grupptvåa de ska möta, men inte tvåan ifrån deras egen grupp. Första matchen spelas alltid på grupptvåans hemmaplan. Även här är det cupsystemet som gäller. De 8 lag som vinner går vidare till kvartsfinalerna.

De åtta kvarstående lagen lottas igen i en ny omgång för att än en gång möta varandra enligt cupsystemet. I denna del av turneringen lottas alla lag emot alla. De fyra vinnande lagen går vidare till semifinaler. Alla lottningar som görs inom Champions League går att följa live på internet. Det går även att betta på alla sorters resultat på både matchresultat och resultat vid lottning.

Semifinal och UEFA Champions League Final.

Semifinalen består av 4 lag som lottar om vem som ska möta vem. Lagen spelar en hemmamatch och en bortamatch. De två vinnande lagen går sedan vidare till Champions League finalen. Finalen spelas med en match som händer på en neutral plats. Skulle matchen sluta oavgjort kommer det att spelas två 15 minuters perioder till. Fortsätter det vara oavgjort avgörs matchen med straffläggningar. Vinnarlaget blir krönta till UEFA Champions League mästare.

Vilka lag får spela?

När Champions League startades var den enbart för mästarklubbar. Men nu kan även klubbar som är placerade tvåa, trea och fyra i toppdivisionerna vara med och tävla. Det är enbart europeiska lag som kan och får lov att vara med och tävla. Totalt är där med nästan 80 lag i turneringen, och endast 32 av dessa når gruppspelen. Nuvarande mästare i Champion League är Real Madrid (säsong 2017/18).

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *