Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Mästare i Champions League


När UEFA Champions League introducerades säsongen 1995/96 var det precis som i föregångaren Mästarcupen enbart seriesegraren i respektive lands liga som fick delta. Men från och med säsongen 97/98 fick även andra-, tredje- och fjärdeplacerade klubbar från länder från de högst rankade högsta divisionerna delta. Syftet var självfallet att bredda intresset, få in fler stora klubbar och därmed skapa en större och mer slagkraftig turnering. Champions Leagues utveckling under åren är enastående. Den har vuxit till en turnering med en enorm mediebevakning, vinster och intresse. För ett klubblag från en av de mindre ligorna i exempelvis Sverige kan ett lyckat kval till Champions League få oerhört positiva ekonomiska konsekvenser på lång sikt.

De framgångsrikaste länderna i och under UEFA Champions Leagues historia är föga förvånande lag från Tyskland, England, Spanien och Italien. Landet som toppar listan över flest segrar är Spanien, landet som många anser spelar och har den bästa fotbollen, inte bara i Europa utan i hela världen. Spanska klubbar har stått som segrare inte mindre än 18 gånger. Den enskilt mest framgångsrika klubben är Real Madrid som har vunnit turneringen hela 13 gånger. Barcelona, som många annars ofta räknar som världens bästa klubblag, har enbart kammat hem fem vinster genom åren. Därmed är det lätt att konstatera hur dominerade dessa klubbar är i Spanien.

Tysklands historia i Champions League

Tyskland är, och har alltid varit, ett framgångsrikt land både på landslags- och klubbnivå när det kommer till fotboll. Få kan glömma engelska spelaren Gary Linekers beskrivning av sporten; “Fotboll är ett enkelt spel. 22 spelare jagar en boll i 90 minuter och till sist vinner alltid tyskarna”. Detta citat är inte riktigt applicerbart till Champions League men tyska klubbar har vunnit turneringen sju gånger och stått som finalförlorare tio gånger. Av dessa sju vinster har Bayern München vunnit turneringen fem av gångerna, vilket speglar Bayerns dominans inom tysk fotboll. Borussia Dortmund har de senaste åren varit yttersta nära att vinna turneringen med både final-och semifinalförluster, senast året 2013.

Italiens historia i Champions League

Italien är, precis som England, ett väldigt framgångsrikt fotbollsland, även i Champions League. Italien har således lika många segrar som England, det vill säga tolv, samt ytterligare 16 finalförluster. Den italienska klubblagshistoriken i och under Champions Leagues era är lite som en berg- och dalbana; stora framgångar under 90-talet för bland annat AC Milan och Juventus till ett antal magra år under början av 2000-talet. Interna skandaler och politisk turbulens har haft stor påverkan på många klubbar i Italien, främst “den gamla damen” Juventus. Laget har dock tagit sig upp igen och är nu återigen en av de största klubbarna i Europa och Champions League.

Englands historia i Champions League

England har en fantastisk fotbollshistoria, dock ibland mer känslomässig och mytomspunnen än statiskt belagd. De som har vuxit upp med Tipsextra kommer nog alltid känna sig mest förknippade med engelska ligan och dess klubbar, atmosfären, passionen och engagemanget. Tolv gånger har ett engelskt klubblag stått som segrare och åtta gånger har det slutat med finalförluster. I jämförelse med framför allt Spanien är dominansen i England inte lika begränsad till ett fåtal klubbar. Klubbar som Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester United har haft stora framgångar i Champions League och även i föregångaren Mästarcupen. Dock växer gapet mellan de stora klubbarna och de klubbar som försöker växa och ta sig till Champions League även i England.

Ur svenskt perspektiv

En sammanfattning av hur svenska klubbar har lyckats genom åren i Champions League kan beskrivas som en nostalgitripp, en tripp till 90-talet och framför allt till Mästarcupen. Få vill, kan eller kommer glömma den magiska säsongen 1978/79 då Malmö FF gick till final i Mästarcupen och föll med 0–1 mot Nottingham Forest. I slutet av 90-talet tog sig flera svenska lag in i Champions Leagues gruppspel och vi minns framförallt säsongen 1998/99 då AIK mötte Arsenal, Barcelona och Fiorentina. Året därpå lyckades Helsingborg kvala in till Champions League och spela några oförglömliga matcher. Efter det är det enbart Malmö FF som har lyckats kvala in två gånger, säsongerna 2014/15 samt 2015/16.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *