Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Champion Leagues historia


För att få med hela historien om den så högt aktade fotbollsturneringen Champions League får vi backa tillbaka bandet till år 1954–1955, då UEFA, Europeiska fotbollsförbundet, bildas. Redan 1955 tog den franska tidningen L’Equipe initiativet till en inbjudningstävling i Paris. De 18 största europeiska klubbarna deltog och detta var embryot till Europacupen som senare blir dagens Champions League-turnering. Efter den rena inbjudningsturneringen tog UEFA över och satte reglerna som gjorde att alla mästarlag i de olika europeiska ligorna var välkomna att spela Europacupen. Tanken bakom turneringen var och är än idag att klubblag, oavsett vilket land de kommer ifrån, utgör grunden, till skillnad från mästerskap som EM och VM där nationen är det viktiga.

År 1992–1993 var det dags för en större modernisering av turneringen och då skapades UEFA Champions League. Kvaliteten på lagen och de europeiska ligorna var ojämn och UEFA ville strikt hålla kvar i en klubblagsturnering av högsta klass. De jämförde de olika ligorna och skapade en kvalitetsmärkning utefter resultaten. Nu kan vinnaren, men också andra, tredje och fjärdeplacerade lag från en liga har möjlighet att ta sig till Champions League. Andra lägre rankade ligor har däremot en eller två lag som får chansen. Alla de lägre ligorna, såsom svenska Allsvenskan, har en lång och svår väg att gå via kvalspel och det är det få svenska lag som har gått hela vägen till slutspelet i turneringen.

Svenska lag i Champions League

För de svenska lagen är det en tuff turnering och i dagsläget är det en bedrift att ta sig från gruppspelet till huvudturneringen. Det lag som har lyckats bäst genom åren är skånska Malmö FF. De har en andra plats året 1978–1979 i dåvarande Europacupen som sin fjäder i hatten och den fjädern betecknas än idag som en av de största bedrifterna av ett svenskt klubblag. De förlorade finalen mot engelska Nottingham Forest på Olympiastadion i München. Även inom Champions Leagues era är Malmö FF vårt främsta lag med två kvalvinster och slutspel på varandra efterföljande år. Andra lag som IFK Göteborg, AIK och Helsingborg har kvalat var sitt år, men slutat sist i huvudturneringen.

De historiska mästarlagen och klubbarna

Utan tvekan kan Real Madrid sätta på sig guldhatten när det gäller de mest framgångsrika lagen genom tiderna och det började redan med Europacupen. De fick en flygande start med vinst i de sex första turneringarna och ytterligare tre finalmatcher. När turneringen övergick till Champions League fortsatte segertåget och Real Madrid har ytterligare sju vinster, men tangeras här av det italienska storlaget Milan. På topplistan ryms även lag som spanska Barcelona, engelska Liverpool och tyska Bayern München. Det är här grunden till turneringens goda rykte ligger; de olika klubblagen från olika nationella ligor. För publiken är det deras hemmalag och idoler som tar sig ut på den internationella arenan och matcherna i Champions League hör till favoriterna.

Damernas intåg i Champions League

Trycket från damfotbollen växte sig större och det var dags att lyfta damsporten en nivå. Det började precis som för herrarna med en Europacup. Alla de vinnande lagen i europeiska ligorna var välkomna och 2001–2002 gick den första turneringen av stapeln. Svenska Umeå IK var duktiga och laget vann turneringen två gånger, 2002–2003 och 2003–2004 samt finalförluster ytterligare tre år av totalt åtta turneringar. Damfotbollen utvecklades och 2009–2010 var det dags att skapa ett liknande rankingsystem och matchupplägg som herrarna hade och därmed var Women’s Champions League skapad. Idag domineras turneringen av det franska laget Lyon, där svenska Lotta Schelin har vunnit tre titlar. År 2012 var Tyresö FF i final, dock med förlust mot tyska Wolfsburg.

Är historien framtiden?

Att prata historia och rada upp resultat och mästarklubbar är alltid en ära, dock är det frågan om historien är dagens framtid för den europeiska fotbollen. Ur ett publikt syfte är det en fantastisk turnering för de fotbollstokiga med klubblag från hela världen som kommer till stan för att möta de lokala idolerna. Dominansen från de topplacerade lagen är så total år efter år och det diskuteras alltmer om omstruktureringar i kvalsystemet för att ge möjlighet till mindre klubbar att möta de större. Förändringar i grundstrukturen är inte lätt, det ser vi bara med damernas intåg i turneringen, och de diskussionerna som förs på högsta nivå i den europeiska fotbollens finrum.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *