Call: 0123456789 | Email: info@example.com

fchallunda.se

Bästa Champions League-finalerna genom tiderna


Final i Champions League. Den största och viktigaste matchen inom klubbfotbollen, och kanske även inom fotboll generellt. Eller varför inte den yttersta tillställningen inom sport över huvud taget. För varje spelare på planen är det en barndomsdröm som besannas, och för varje storklubb är en seger det ultimata beviset på framgång. Människor över hela världen sitter som klistrade vid sina TV-skärmar när finalen i Champions League äger rum.

Finalerna i Champions League har sedan turneringen drog igång 1955/1966 inneburit att de allra bästa lagen, och inte sällan de allra bästa spelarna, ställs mot varandra. Med detta i åtanke är det inte konstigt att vi genom åren fått bevittna några otroliga matcher. Bland alla dessa har vi nu valt ut vad vi anser vara de absolut mest minnesvärda finalerna någonsin, som här presenteras utan inbördes ordning.

Manchester United mot Bayern München – 1999 (2-1)

De inledande 90 minuterna av den här idag legendariska matchen var egentligen ingenting utöver det vanliga. Vad som har givit finalen en plats i fotbollshistorien är istället det drama som ägde rum under några få skälvande tilläggsminuter. Mario Basler hade tidigt i matchen satt ett mål och gett Bayern München ledningen. Matchen gick fram och tillbaka, men inget av lagen lyckades få till något ordentligt.

Klockan tickade upp till fulltid och det verkade klart att tyskarna skulle avgå med segern. Nästan direkt efter att klockan slagit 90 minuter slog istället Uniteds Terry Sheringham till, och med ens var det kvitterat. Sedan hände det omöjliga: Bara två minuter senare kilade norrmannen Ole Gunnar Solskjær in 2-1. Uniteds läktare exploderade och miraklet var ett faktum. Med på plan fanns för övrigt också svenska Jesper Blomqvist.

Manchester United mot Chelsea – 2008 (1–1 fulltid, 6–5 efter straffar)

Även i den andra finalen på vår lista stod Manchester United som vinnare, den tredje och senaste av lagets titlar. 2008 års final i Moskva var en engelsk historia då de två topplagen Chelsea och United ställdes mot varandra. Förväntningarna var höga, men de uppfylldes med råge. Christiano Ronaldo, som hade haft en otrolig säsong i United, gav sitt lag ledningen. Frank Lampard kvitterade under den första halvlekens tilläggstid.

Andra halvlek var snabb och jämn, med bra chanser åt båda håll. Ingen lyckades dock ta ledningen, och matchen gick till förlängning. Här fortsatte spänningen, skott sköts i stolpen, bollar räddades på mållinjen, och Didier Drogba lyckades dra på sig en utvisning. Straffar väntade. Ronaldo missade sin, men räddades av att Chelseas Terry halkade. Till slut räddade Edwin van der Sar skottet från Nicolas Anelka och gav United titeln.

AC Milan mot Liverpool – 2005 (3–3 fulltid, 5–6 efter straffar)

2005 års final mellan AC Milan och Liverpool, som spelades den 25 maj i Istanbul, anses än idag av många vara den främsta klubbmatchen som sporten någonsin fått uppleva. Efter en mycket stark första halvlek av AC Milan, och mål av Maldini och Crespo, ledde det italienska stjärnlaget med hela 3–0 i halvtid. Allting verkade med andra ord kört för Rafa Benitezs Liverpool.

Tio minuter in i andra halvlek fick laget istället ny energi då Gerrard nickade in en reducering. På detta följde tio magiska minuter då först Šmicer, sedan Xabi Alonso såg till att ställningen plötslig var 3–3. Under tilläggstid lyckades Liverpools målvakt med några fantastiska räddningar, och straffläggningen var ett faktum. Den gav Liverpool segern, och avslutade en av de mest häpnadsväckande matcherna i turneringens historia.

Benfica mot Real Madrid – 1962 (5–3)

1962 hade Real Madrid vunnit de fem första titlarna i vad som då hette European Cup, och Benfica den senaste. Portugiserna hoppades på att upprepa sin oväntade prestation, men fick en mardrömsstart: Ferenc Puskas gjorde två mål i snabb följd för Real, och ett tredje efter att Benfica kvitterat. Ställningen var 2–3 i halvtid, men i andra halvlek kom Benfica med ny kraft, gjorde tre obesvarade mål, och tog hem segern.

Real Madrid mot Stade de Reims – 1956 (4–3)

Den allra första finalen i European Cup stod mellan Real Madrid och Stade de Reims, och blev direkt en klassiker, en berg-och-dalbana fram till slutsignalen. Den franska sidan stormade in och ordnade en tvåmålsledning inom tio minuter. Madrid hämtade tillbaka, och superstjärnan Di Stéfano och Hector Rial kvitterade. Stade de Reims tog ledningen igen, men Real fick sista ordet genom Marquitos och Rial, och lade beslag på turneringens första titel.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *